Vandring i Tyresta Nationalpark

I lördags tog vi en tripp ut till Tyresta Nationalpark för att träna inför Österrikeresan. Det bjöds på strålande väder ca. 25 C och vi kom dit vid ca. 11.00. (ja,ja vi tog det lugnt på morgonen)

Utrustning:
Jag:
Haglöfs Corker (mest köpt för att den var snygg att ha till vardags)
De nya Meindlkängorna
Dubbla strumpor: ett par tunna och över det ett par tjockare i ull
Shorts
Linne
Keps
Tierra fleecetröja
Columbia goretex - skaljacka

R:
En gammal Everestryggsäck som sett sina bästa dagar.
trekvartsbyxor
M90-kängor
ett par ullstrumpor
tshirt
keps
polariserande solglasögon
Everest - windstopper fleece

Vi bar med oss:
3,2 L vatten
ett Thermarest-tliggunderlag (invigning!)
Trangiakök i duosal

Mat:
Glasnudlar med kött och grönsakswok (recept kommer)
Äppel-"paj"
skivad ananas

Vi startade med lugn vandring i åkerlandskap som sedan övergick i skog. Det var riktigt varmt! Vi följde Bylsjöslingan som är 6 km. Inga människor i sikte! Som bekant så härjades ett stort område av skogsbrand 1999 och det var dit vi var på väg. På kartan nedan ser du hur vi gick (svart) och ungefär var skogsbranden utplånade allt! På Google Earth kan man tom se en stor brun fläck i just det här området. Coolt.

image21

Bylsjöslingan går ihop med några andra slingor precis där det bruna börjar. Vi läst lite på en informationsskylt medan vi förbannade värmen, eller snarare vårt val av dag... Vi blev då omgångna av ett annat par vilket var lite synd för de avvek från leden precis som vi. Vi avvek från Bylsjöslingan in på en annan slinga som går till Stensjön. Där var vårt mål för rast. Vi blev smått chockade när vi såg resultatet av branden.

image22

Från att ha varit enkel vandring blev det nu kämpigare. Det var mer kuperat och JÄTTEvarmt. Den här biten slet på en hel del trots att den bara var ca. 2 km. En välförtjänt mindbreak kom när vi mitt i hettan sprang på denna roliga lilla varelse - en grön sandjägare. Snabb som attan hoppade den, flög och gjorde allehanda konster för att fly undan för oss.

image23

Tillslut kom vi fram till Stensjön där vi tog en välförtjänt paus. Vi hade långt innan insett att vi tagit med oss för lite dricksvatten då det visade sig att inga utmarkerade källor fanns tillgängliga. Innan vi kunde äta kokade vi sjövatten i ca. 5 minuter. Tur att vattnet var klart och fint till skillnad från Bylsjön (dit vi kom senare!) Vi intog en måltid bestående av:

Glasnudlar
Wokade grönsaker (purjo, squash, sparris) m. restkött från grillen dagen innan.
Det smakade underbart! Mer detaljerat recept läggs ut på receptsidan.



R hade en liten överraskning efter lunch: en liten burk ananas! Tänk att något enkelt kan smaka så underbart! Vi vände sedan tillbaka över det brända området och återvände till Bylsjöslingan. Vi fortsatte förbi Bylsjön (som visade sig vara en brun skogssjö med för mycket folk i faggorna) Efter bara någon km stannade vi igen och tog lite mellis. Enkla äppelpajen! Recept kommer!

På tillbakavägen till bilen så spran vi på ett gäng som höll på med rollspel. Har aldrig riktigt fattat grejjen med det... men det kanske är kul.

Utvärderingen av turen: fina promenadområden och lättgånget och allt detta så nära till Stockholm! Vi rörde oss från relativt välbefolkade trakter in till något som påminde en om att vara i Norrland. Ensamt och skönt! En utflykt till Tyresta rekommenderas, men ta med er ordentligt med vatten!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0