Sorry

Sorry, väldigt inaktiv här på bloggen på sistone. Men.. det är ju sommar!! Och härligt!!! I alla fall så har jag stora problem med tvestjärtarna. Var ute igår kväll igen och köttade de jag hittade med sax... Jag misstänker att de bor i spaljen. Den är nämligen ihålig så de har massor med gömmor att krypa in i. Ni vet en sån där vanlig vit. I alla fall så myllrade de igår, hur många som helst såg jag men fick inte död på så många. De äter främst upp dahlian och rosenbönan. Basilikan får jag börja ta in.

Läste en intressant artikel från 1938 om ett brutalt tvestjärtsangrepp på en dahliaplantering hos en handelsträdgård i Bergshamra. Där flyttade djuren in i de ihåliga bambupinnarna på dagen och de hittade 280!!!!! stycken i en pinne. Det är så sjukt äckligt!

Tomaten växer jättebra. har klippt bort lite blommor och kapat den på höjden för att stimulera fruktsättningen. Den fick också extra näring. Nu finns det minst 3 klasar med frukt. Får se om alla orkar mogna...

Köpte en stor jordgubbsplanta på Plantagen för utförsäljningspris 25kr. Den har tagit sig kanon och redan börjat sätta bär, trots att det bara var 3 dagar sedan den kom i jorden.

Nä nu ska jag ut och jag igen...

Döda, döda, döda!

Du ska dö dö dödö dö dö, jag ska döda dig din lilla tvesjärt. DÖDÖDÖDÖDÖDÖDÖDÖ! Nu går jag på tvestjärtsjakt på min balkong. Med pannlampa och sax. DÖDÖDÖDÖDÖDÖDÖ

Tillbaka!

Så! Är nu tillbaka från vandringen i Österrike vi har haft det fantastiskt bra men tyvärr inte så roligt väder. Mer utförlig info om vandringen kommer snart. Här kommer i alla fall lite uppdatering på balkongfronten.

När vi kom hem så var tomaten trött, men det hjälpte med vatten så nu har den hämtat sig. Noterade att den buskat till sig plus att den bildat nya blommor och även små frukter. En gren blev jag tvungen att klippa bort då den klämdes i balkongdörren hela tiden. Några blad hade gulnat så nu öste jag på med mer gödning, hoppas det hjälper. Jag klippte även av toppen och hoppas att plantan tar sin energi till frukterna istället. Den "gamla" tomatkvisten har växt och ser fin ut! Får se hur länge till det dröjjer....

Fuchsian blommar som tusan och är SÅ vacker. Synd att jag inte vet vilken sort det är. Någon? Som jag säkert sagt tidigare så är den inköpt för 1kr förra sommare!

Jordgubbsplantan har tagit sig, även om den inte jättestor ännu. Nästa år tror jag inte att jag köper plantor på Plantagen... Det har i alla fall dykt upp några gubbar, hoppas vi hinner få smaka innan någon fågel eller insekt sätter i sig de.

I alla fall så har tvestjärtarna varit rejält i farten! Massor med hål på bladen hos myntan, basilikan, rosenbönan m.fl. Jag gick flera räder i går och hade ihjäl en 8-10 stycken. Vi hittade dessutom en i kylskåpet! Skitäckligt. Om jag ids ska jag fixa lite stenar som jag kan ställa krukorna på, det är en hel del grejjer som bor där under i fukten, bl.a. tvestjärtar och gråsuggor. Gråsuggorna tycker jag är lite söta...

Svartögat har inte kommit upp. Har lackat ur på den. Igår var vi på nyöppnade Hornbach och jag hoppades komma över en planta men de hade inte några. Det som har kommit upp är återigen något helt annat! Vet inte vad, men det ser ut som något ogräs. ev. har jag en pyttepytteliten planta som är ca. 5 cm, men den kommer ju inte att orka växa till sig på den korta tid det är kvar på sommaren.  Jag kommer att maila fröfabrikanten och gnälla fett! skitdåligt. Jag har sått ca. 20 frön och INGET vettigt kommer upp.... Om jag orkar idag svänger jag förbi Plantagen och ser om de har några kältterväxter.



Vikt!

Nu så är det klart! Förvånande nog så blev den inte så full! Att notera då är att kängorna är i ryggan och inte på fötterna! Mat är nedpackad + några andra grejjer jag kom på att jag behövde. Inget vatten finns med än... Men ryggan hamnade på bara 9,5kg, jag är supernöjd!

Packlista



Packlista - diverse
Ryggsäck - Haglöfs ShoSho 45 (gammal trotjänare som får hänga med ett tag till!)
Kikare - Nikon
Keps - Nike
Tvättmedel
Toapapper
Leatherman Micra
Handduk
Baddräkt
Solglasögon
Sovsäck - Haglöfs Legend
Matlåda
Regnkläder
Näsdukar
Pass
Pengar
biljetter


Underdel
Haglöfs - Iguana pant
1 Jeansbyxa (underbar böjning alla min pappa!)
Slappbyxor, typ shorts
3 par syntettrosor

Överdel
1 syntetlinne
1 snygg-T-shirt
1 funktions t-shirt
Fleecetröja - Tierra Lite FZ
BH: 1 stay-in-place, 2 abecita
Sovlinne
Ruskovilla - underställströja

Skor och strumpor
Kängor: Meindl Island Pro
Sandaler: Keen Venezia
Strumpor: 2 tunna + 2 i ylle

Hygien
Tandborste
Tandkräm
Linsvätska
Linskoppar
Hårborste (hopfällbar m. spegel)
Extra linser
Glasögon m. aluminiumfodral
Deo
Schampo
Duschtvål
Mascara
Minikajal
2 st. hårsnoddar
Huvudvärkstabletter

Har inte packat och grejjar med maten ännu... Tyckte att det blev förvånansvärt lite ändå, vi ska ju trots allt även turista lite i städer och då kan man ju inte se ut (eller lukta!) hur som helst! Får se vad det här väger i slutändan med all mat och annat plock. Tack och lov så delar vi ju på lite grejjer (akutväska, linsvätska, tandkräm osv.) så det blir ju lite reducerat där. Återkommer med en uppdatering på vikten senare ikväll.

Som du säkert märkt så finns vare sig tält eller liggunderlag med. Vi ska bo hütter! Mysigt va!

Tvi för tvestjärtar!

Usch! Jag har tvestjärtar som bor i parasollen! De små svinen äter på mina blad. I morse klippte jag två av de på mitten. Det var skitäckligt! Blääääääääääääääääääää

E´ voila!

På g....                                                         Klart!

Det blir väldigt lite i slutändan! Konstigt att allt detta fyllde en hel plåt förut.

Torka i gasugn går bra men vi har fått stänga av och sätta på om vartannat då det blir för varmt på lägsta temperaturen. Tillslut körde vi med luckan helt öppen... Annars hade vi en konservburk som höll uppe ugnsluckan.

Tack till Alpros!

Tack till alpros för all kanoninfo om Österrike, leder och sånt som är bra att veta! Hoppas att du gör en websida eller en bok om allt du kan!

Torkningsprojekt 3


Träning idag

Mountainbike, 8 km
Löpning, 4 km

Jag känner mig stolt! Men... inte tillräckligt tränad inför vandringen. Snart är det dags...

Hållare för vattenflaskan!

Som jag tror att jag skrev om förut så hade jag problem med vattenflaskan när vi var ute och knatade sist. Igår så gjorde jag slag i saken och sydde en sådan som Anders J hade ritning på sin hemsida. Otroligt händig kille, den där! Är sugen på att göra en toarullshållare också, men det tror jag inte att jag hinner innan vi åker. I alla fall var det lite meckigt att sy, men den blev funktionell och bra när den var klar. Materialet (köpt på Åhlens) gick på en ca. 60kr. och det tog ca. 1,5h att sy (Men då är jag i semesterkoma) Jag sydde ganska mycket när jag var yngre så jag är ganska bra på det. Därför kände jag att jag skulle ändra på mönsterbeskrivningen om jag skulle göra en till. Dessutom tror jag att det skulle gå åt ca. hälften så mycket tråd med mina modifikationer. Men jag har varken tid eller lust att göra en lika tjusig beskrivning som AJ har på sin hemsida. Själva modellen är dock ypperlig!

Torkningsprojekt 2

Idag testar vi att torka stekt kycklingfilé kryddat med salt och peppar. Det verkar gå mycket bättre. Dock verkar det vara lite för varmt i gasugnen, men jag tror det kommer att funka fint. Imorgon ska jag torka lite blandade grönsaker: morot, paprika, lök m.m.

Vi borde även göra upp en "lunchlista", dvs en lista med mat vi ska käka på luncher. Efter sista vandringstrippen verkar det vara som en god idé att även lyxa med lite efterrätt. Typ nyponsoppa, ananasringar m.m.

Basilika och fuchsia

Idag har jag äntligen fått arslet ur vagnen och ryckt upp mina basilikaplantor. Det var svårt att få upp de, då det var rötter överallt! I alla fall fick de nu en egen kruka, jord och extra gödning. Hoppas de klarar sig. En planta ser helt muterad och konstig ut. Kanske är det för att jag toppade?

Några fuchsiaknoppar hara slagit ut! De är som karameller eller juveler eller något annat härligt!


Balkonguppdatering!

Hej svejs! Här kommer lite uppdatering om hur det går på balkongen!

  • Tomaten mår finfint! Växer bra och har hittills fått 5 små tomater. Hoppas det kommer fler! Hönsgödsel gjorde susen.


  • Något äter på mina växter! Tidigare har jag som bekant hittat bladlöss, men de gör inte så här stora hål! På vissa ställen ser det ut som om en larv har gått fram. Jag misstänker att det är tvestjärtar som är boven. De gömmer sig på dagen och är aktiva på natten... Jag hittade dessutom två stycken i parasollet i går.

  • Fuchsian kommer fint! Har massor med knoppar och de är på väg att öppna sig. Verkar som att den är en hängfuchsia (Kanske alla fuchsior hänger. vet inte) och klarar jag den över vintern, får den bo i balkonglådan nästa år. Den här knoppen är något skadad. Insekt?


Torkningsprojekt 1

Igår försökte vi oss på att torka mat i gasugnen för första gången. Av någon anledning körde vi på:

2 kycklingfileér
1 burk ICA´s Panäng Curry
I lök

För länge sedan läste jag om en som torkat just cocosmjölkbaserat käk. FUNKADE INTE ALLS! Det blev bara otroligt fett och otorrt! Fy vad mycket fett det är i kokosmjölk, riktigt äckligt när man ser det. Nä, det blev till att äta det till middag istället. Vi får försöka med något annat istället. Typ grönsaker och sånt som inte är så blött.

Även fast det gick sämst så verkar det funka bra att torka i gasugn. LIte väl varmt på lägsta värmen, men det kan vi inte göra något åt.

Enkel lunch

Idag blev det enkel mat:

Blå Bands Blåbär och Hallonsoppa med en dubbelmacka med skinka. Hade tänkt skiva ned en banan i soppan för att få den matigare men vi var tvungna att sätta i oss de tidigare! Mycket god soppa!

Det är vidrigt när man tar med sig för lite mat!

Träning, med packning

Idag har vi varit ute och vandrat. Vi började med lite geocaching och FTF:ade en nyutlagd låda, vidare till Lida och tillslut hamnade vi i Paradiset ute i Haninge. Vi tog en sväng på Sameslingan 5 km. Varmt så in i bänken! Vi började med att gå fel (! klantar !) och fick forcera skog och ett mindre berg. Jobbigt med packning. Jag hade bara ca. 7 kilo på ryggen men det är jobbigt ändå...

Tillslut kom vi fram till sjön Långsjön där vi fick två välförtjänta bad och lite lunch. Vi var rejält sena med käket och mitt blodsocker låg i botten. Dessutom hade vi med oss förlite mat! Vi blev inte direkt mätta men tog oss i alla fall vidare. Vi avvek från leden och gick istället på svårtgången myr. Kuperat, ojämt och fruktansvärt jobbigt. Tillbaka till bilen blev det alldeles för lite strech innan vi var tvungna att fara hem. Vi var lite sena till ett kalas på kvällen...

Sammanfattning
  • Vätskebrist är inte kul. Nästa tur medtages snabb energi i form av nötter och russin! (Salt och gott!)
  • Vi tar ev. med oss "bakis"-tabletter till Österrike för att återställa saltbalansen i kroppen om man får vätskebrist.
  • Nya kängorna funkar bättre med ett par strumpor istället för två, och om jag snör de hårdare så sitter de kanon!
  • Har fått känningar i höger knä. Ska ta det lugnt några dagar.
  • En varm sommardag går det åt ca. 2 L vätska.

Olöst
  • Jag svettas kopiöst i grenen! Det är hemskt. Måste åtgärdas med andra trosor eller byte på raster. En bidragande orsak är att jag inte har några bra byxor att gå i. I måndags gick vi en sväng också och då fick jag skavsår. inte kul om man är borta på flerdagarstur att få skavsår i grenen...
  • Vattenflaskans position, den är i nuläget inte lättillgänglig. Ska ev. sy en hållare själv: Anders J.s fina sida
  • Keps eller inte keps? Blir varmt med tycker jag. Men skyddar å andra sidan från solen.

RSS 2.0