Här har det hänt grejjer!


Har varit borta en dryg vecka och vad kommer jag hem till? Jo en mindre djungel! Gödslade med hönsgödsel innan jag åkte och det verkar ha gjort susen. Detta har hänt:

  • Svartögat är inte det jag trodde det var. Utan troligare en Brunskära. Den är numera upprucken ur jorden. Tyvärr har den tagit näring, sol och energi från de andra plantorna så de har inte vuxit så mycket.

  • Rosenbönan har ränt iväg. Roligt! Den är nu över en meter och verkar må fint. Obs, billden är tagen uppifrån.
  • Myntan skövlade jag för någon vecka sen och den är upp i samma höjd igen. Dags för en ny Mojito?
  • Timjanen, kommer sakta. Lite för långsamt.
  • Luktärten växer men sakta. Brunskäran är nog boven. Den störtsta är ca. 10 cm. och den ska bli ca. 40...
  • Fuchsian har fått knoppar! Har aldrig sett den blomma trots att jag köpte den förra sommaren (för 1 kr!)
  • Tomaten är buskig och fin och det finns flera fina tomater!
  • Basilikan kommer men växer trögt. Ska det gå så långsamt?
  • Alla liljor skjuter upp fint!
  • En jordgubbsplanta har gett upp. Tror inte den kommer igen.
  • Minidahlian har blommat massor med blommor, men det kommer nya knoppar så jag får se dem!
Inomhus
Kan inte låta bli att dela med mig av två inomhusblommor. Först ut är doftrankan, blommar med massor av knoppar och doftar underbart! Tips för den som inte får den att blomma om: Under vinterhalvåret, ställ en liten skål med vatten bredvid blomman. Den vill ha fuktig luft!


För några månader sedan så köpte jag en "Sahara rose". Hade aldrig hört talas om den innan jag gick i affären, men var ute efter en torktålig blomma som gillar sol. Nu blommar den som bara den och vacker är den! Rekommenderas.

Imorgon ska jag gå en vända när det är ljust och så ska jag vattna och pyssla om mina älsklingar till dess! God natt!


Uppdatering

Ve och fasa! Enligt svägerskan är svartögat inget svartögat utan något helt annat! Vi vet inte vad men tänk om det är ogråäs eller nåt? Jag har aldrig sått svartöga  förut så jag har ingen aning om hur den ser ut. Riktigt B om det är fel frön i påsen alternativt så är det skräp i den fina och dyra blomjorden som jag köpte. Då ska jag klaga. De enda frön jag planterat i den krukan är svartöga och luktärt så jag vet inte vart det andra kommit från. Det konstiga är väl att det kommit upp flera likadan plantor exakt där jag sådde...

Ryggen är bättre i alla fall och de känns skönt. Det är verkligen inte kul att vara rörelsehindrad.

Rygg

Ryggen spökar fortfarande. R fick hjälpa mig att vattna igår kväll. Har varit hos naprapaten idag och jag hoppas det blir bättre inom några dagar.

Det växer fint på balkongen och idag ska jag äntligen pallar mig iväg och köpa gödning.

Med sorg i hjärtat

Det är med sorg i hjärtat jag läser om Esbjörn Svensson bortgång. En av Sveriges mest framgångsrika och bästa musiker har gått ur tiden. Jag ber en bön för hans familj.

Söndag kväll

Krispig afton. Har återfått brutala ryggbesvär, kontaktade naprapaten. Hoppas han svarar imorgon och att jag får en tid. SNART! R hjälpte mig att vattna på balkongen + att genomföra elaka onda strechövningar. Men.... det hjälper. Speciellt den som strechar M. Piriformis... rekommenderas för andra med ländryggsproblem.

Balkongen: Blåsig, halvmulen dag. Blomkrukorna fick en skopa vatten men balkonglådorna klarade sig utan. Måste köpa näring både till balkongblommor och inomhusblommor. Min eldranka har typ över 80 blommor/knoppar! Ödesträdet bara växer och växer men får inga blommor. Det har den inte haft på flera år.... (Ja, jag klipper ner den) Den har växt brutalt de senaste månaderna och har börjat få lite gulaktiga blad. Den behöver verkligen näring!

Nu är det filmdags. Har huvudvärk, troligtvis beroende på ryggeländet. Cyklade mountainbike idag och det triggade igång ländbesvären igen. Jag som älskar att cykla!

Regn!

Konstigt det här med väder. När det är soligt längtar man efter mulet eller regn och när det är regn längtar man efter sol. Nu regnar det och det är lite småkyligt, men blommorna mår bra! Ser verkligen hur de blir krispiga av det kalla regnet och de bara suger åt sig vatten. Men som sagt, fortsätter det så här några dagar kommer de att längta efter uppehåll och sol. Likaså jag.

Förresten, glömde!

Min fuchsia växer ju så fint men har inga knoppar. Kanske fick den för bra jord? Någon som vet hur man får den att blomma? Här är den i sällskap med mitt spontana arrangemang "oxalis och flitiga lisa"

Ryggvärk, sommarlov och balkongtillväxt!

Har legat lite lågt här ett tag, har haft ryggproblem och gjort det absolut sista på jobbet (idag!) Här kommer uppdatering från min balkong!

  • Minidahlian har växt! Massor med knoppar! Blommornas rosafärg har dessutom mörknat. Ackompanjeras av liljor och gräslök.
  • Basilikan har växt! Den har varit lite seg i värmen, men nu när det blev svalt har den kommit igång. Konstigt tycker jag.
  • Tomaten har buskat till sig. Har fått stöd. Behöver få näring. Några blommor.

  • Som synes så har liljorna kommit ordentligt!
Måste börja fundera på vattning inför kommande semester och bortavaro. Det tråkiga med att åka bort är ju att jag inte får se hur det växer! Man vill ju inte missa något!

Välbehövlig svalka!

Äntligen lite välbehövlig svalka! Blommorna kanske hinner hämta sig lite...

Blåst!

Ja idag har det minst sagt blåst och det ska det visst göra imorgon också! Några liljor har vikt sig men annars ser det ok ut. Lådorna var torra IGEN! Jag fattar inte hur det här ska gå i sommar. Odlingen är tänkt som ett nöje inte ett gym. Nåja.

  • Svartögat växer finfint, snart når den upp till spaljen.
  • Tomaten fick någon slags spalje igår, tur var det annars hade den nog inte klarat sig så bra från blåsten.
  • Violerna hänger för de dricker upp allt vatten!
  • Måste köpa gödning och lecakulor till att täcka
  • Basilikan har av någon anledning vuxit sedan igår!
  • GOD NATT!

Vänner och fiender

Så, nu är de här. Skadedjuren. Hittade bladlöss på Million Bells när jag plockad in en bukett. Lite tråkigt tills jag insåg att de tycker ju lika mycket om mina blommor som jag gör! :-) Nåja, sprutade lite med såpsprit, så får vi se om de försvinner.


Den här är å andra sidan min vän! Det är en zebraspindel., en hoppspindel. Det bor fler såna här... Idag hade jag dessutom besök av humlor och en nyckelpiga. En igekott bor under balkongen... Det är underbart, UNDERBART med balkong.



Här kommer de utlovade bilderna på rosenbönans knoppar






Tomatkrukan



Oj, här ser ni hur liljorna har skjutit i höjden. det är nästan lite för mycket... hoppas de inte tar över! Vad tror du? Basilikan kämpar, önskar att den kunde växa snabbare! Pesto!

Söndag - Balkonguppdatering!

Efter en härlig dag med sol, bad (två stycken hann vi med) och släkt, bar det hem till balkongen. Här kommer en bild.


  • Har toppat rosenbönan för att den ska dela på sig och bli buskigare. Den håller på att bilda knoppar... spännande!
  • Har gallrat bort en svartöga-planta för det blev så trångt! Hoppas den klarade sig, ev. så lyckades jag att skada rötterna.
  • Fuchsian har fått flytta ut i vandrande sol. För någon vecka sedan ställde jag den i skuggan, men den verkar inte bilda några knoppar. Bladen frodas... men inga knoppar. Någon som har fuchsiaerfarenhet och råd att ge för att den ska gå i blom?
  • Liljorna har skjutit i höjden... gick lite väl fort. Trodde det skulle ta några veckor. Hoppas de inte tar över för mycket...
  • Luktärtorna står och stampar, men de är väl såna tror jag.

Myntan skövlad= Mojito på balkongen


Friluftsäppelkaka

Den här "kakan" brukar vi göra när vi är ute i naturen och behöver lite energipåfyllning.

Ca. 2 personer
2 äpplen
2-3 digestivekex
En redig klick smör
en påse med lite socker, kanel och pyttelite salt

Skiva äpplena, smält smöret, häll i sockerblandningen och stek äpplena lätt. Smula i digestivekexen! Ät och njut, gärna med en kopp kaffe

Fredag och det spirar!

Igår var det avslutning med jobbet. Okej men inte jättekul var hemma redan vid 01 (förra gången kom jag hem kl 07.00...)

På balkongen spirar det, roligt! Luckrade lite för det såg ut som om de små skotten/plantorna hade det lite tufft.  Vattnade  också alla balkonglådor för det fanns inget vatten kvar i magasinet. Verkar som att det blir stekande sol och varmt idag också. Gällande krukorna på golvet tycker jag att de håller vattnet ganska bra! Har inte vattnat på ett bra tag nu och det är fortfarande fuktigt i krukan, men torrt på ytlagret.

Blomrapport:
Rosenbönan - bildar knoppar! (bilder kommer!)
Svartögat - två buskiga fina plantor som står för nära varandra - äverväger att rensa bort en. Någon som vill ha? De övriga har precis börjat titta upp.
Liljorna - skjuter spjut! Vacker färg på bladen. lite väl tidigt för de att titta upp tycker jag.
Luktärt - har kommit upp ca. 2 cm men nu har de stått still några dagar....
Basilika - växer SAKTA! Går otroligt långsamt. Har bildat ett bladpar över hjärtbladen men det har inte rört på sig de senaste dagarna... (eller så jämför jag med knakväxande liljorna)
Smultron och jordgubbsplantorna kommer, men det går långamt.

Har funderat över om jag ska täcka över jorden med lecakulor så att det sparas lite vatten...

Utrymme!

Insåg precis att bloggen kanske har någon  slags begränsning i utrymme! Jag som tänkt lägga upp en massa bilder!

Balkongen idag torsdag

Underbart!








Glasnudlar med wokade grönsaker och kött!

Innan man sticker ut i i skogen så tycker jag att det är bra att förbereda lite hemma eller i alla fall planera. När man är ute så tenderar man att vara VÄLDIGT hungrig och då har man inte tid eller lust att hålla på och fixa för mycket vid lägret...

Det här receptet kanske känns lite fixigt men går hyfsat fort att fixa till vid lägret. Jag förberedde kryddningen hemma för att slippa släpa med en massa onödigt. I en tät (!) behållare (+plastpåse runt!) la jag:

lite olja
riven vitlök
sesamolja
fisksås
chiliflakes
koriander
honung

Väl framme vid lägerplatsen: (Vi använder ett Trangiakök i duosal)

Koka upp vatten - lägg i risnudlar. (bryt av de om de är långa, de kan vara svårätna) Tag bort från lågan/elden.
Häll kryddblandningen i en kastrull släng ner valfria hackade grönsaker. Vi använde: squash, purjo, någon stjälk sparris. När det stekt ett tag blanda i något protein. Vi använde köttbitar från gårdagens grill...

Häll av
nudelvattnet och pressa över lime (DÖgott och förhindrar att nudlarna klibbar ihop och blir ohanterbara!)

Salta peppra och njut!
None

Matutrustning

Kök från Trangia i duossal (2 pers)
2 kastruller
stekpanna
handtag
kaffepanna
brännare o ställ

Varsinn tallrikslåda
kåsa
bestick
skärbräda
kryddburk
"Tallrik": Lock + botten

Bränsleflaska Trangia

Fällkniv Victorinox Cybertool 41

Multiverktyg Leatherman Micra


Vandring i Tyresta Nationalpark

I lördags tog vi en tripp ut till Tyresta Nationalpark för att träna inför Österrikeresan. Det bjöds på strålande väder ca. 25 C och vi kom dit vid ca. 11.00. (ja,ja vi tog det lugnt på morgonen)

Utrustning:
Jag:
Haglöfs Corker (mest köpt för att den var snygg att ha till vardags)
De nya Meindlkängorna
Dubbla strumpor: ett par tunna och över det ett par tjockare i ull
Shorts
Linne
Keps
Tierra fleecetröja
Columbia goretex - skaljacka

R:
En gammal Everestryggsäck som sett sina bästa dagar.
trekvartsbyxor
M90-kängor
ett par ullstrumpor
tshirt
keps
polariserande solglasögon
Everest - windstopper fleece

Vi bar med oss:
3,2 L vatten
ett Thermarest-tliggunderlag (invigning!)
Trangiakök i duosal

Mat:
Glasnudlar med kött och grönsakswok (recept kommer)
Äppel-"paj"
skivad ananas

Vi startade med lugn vandring i åkerlandskap som sedan övergick i skog. Det var riktigt varmt! Vi följde Bylsjöslingan som är 6 km. Inga människor i sikte! Som bekant så härjades ett stort område av skogsbrand 1999 och det var dit vi var på väg. På kartan nedan ser du hur vi gick (svart) och ungefär var skogsbranden utplånade allt! På Google Earth kan man tom se en stor brun fläck i just det här området. Coolt.

image21

Bylsjöslingan går ihop med några andra slingor precis där det bruna börjar. Vi läst lite på en informationsskylt medan vi förbannade värmen, eller snarare vårt val av dag... Vi blev då omgångna av ett annat par vilket var lite synd för de avvek från leden precis som vi. Vi avvek från Bylsjöslingan in på en annan slinga som går till Stensjön. Där var vårt mål för rast. Vi blev smått chockade när vi såg resultatet av branden.

image22

Från att ha varit enkel vandring blev det nu kämpigare. Det var mer kuperat och JÄTTEvarmt. Den här biten slet på en hel del trots att den bara var ca. 2 km. En välförtjänt mindbreak kom när vi mitt i hettan sprang på denna roliga lilla varelse - en grön sandjägare. Snabb som attan hoppade den, flög och gjorde allehanda konster för att fly undan för oss.

image23

Tillslut kom vi fram till Stensjön där vi tog en välförtjänt paus. Vi hade långt innan insett att vi tagit med oss för lite dricksvatten då det visade sig att inga utmarkerade källor fanns tillgängliga. Innan vi kunde äta kokade vi sjövatten i ca. 5 minuter. Tur att vattnet var klart och fint till skillnad från Bylsjön (dit vi kom senare!) Vi intog en måltid bestående av:

Glasnudlar
Wokade grönsaker (purjo, squash, sparris) m. restkött från grillen dagen innan.
Det smakade underbart! Mer detaljerat recept läggs ut på receptsidan.



R hade en liten överraskning efter lunch: en liten burk ananas! Tänk att något enkelt kan smaka så underbart! Vi vände sedan tillbaka över det brända området och återvände till Bylsjöslingan. Vi fortsatte förbi Bylsjön (som visade sig vara en brun skogssjö med för mycket folk i faggorna) Efter bara någon km stannade vi igen och tog lite mellis. Enkla äppelpajen! Recept kommer!

På tillbakavägen till bilen så spran vi på ett gäng som höll på med rollspel. Har aldrig riktigt fattat grejjen med det... men det kanske är kul.

Utvärderingen av turen: fina promenadområden och lättgånget och allt detta så nära till Stockholm! Vi rörde oss från relativt välbefolkade trakter in till något som påminde en om att vara i Norrland. Ensamt och skönt! En utflykt till Tyresta rekommenderas, men ta med er ordentligt med vatten!

Spalje!

Satte upp en ny spalje och se vad bra det blev! Rosenbönan klänger och det övriga växer så det knakar! Snart är det läge att börja gödselvattna tror jag. Undra vilken gödning som är bäst?
image24

Har en liten lyx-bonusdag idag. Lite bonusledigt från jobbet. Har precis druckit kaffe i sällskap med Tom och Jerrykex och en ny deckare. Allt detta såklart på balkongen under parasollen. UNDERBART! Det är så varmt där nu så att termometern inte klarar av att mäta.... 30 C i vardagsrummet i varje fall. Ibland fläktar små härliga pustar av honung, från den gula pensén. Grejt!

Ikväll är det konsert, dvs jag ska spela. Har värmt upp och övat lite lätt, men det känns inte riktigt hundra. Det onda i vänster handled kom tillbaka efter mountainbikturen härom dagen.... :-( Nåja, det är ju inte bara jag som ska spela riktigt bra ikväll, förhoppningsvis känner någon annan sig ansvarig också!

Grannar. blä.

Usch, grannarna (med hyresgästföreningen i spetsen) ska ha potatis och sillfest utanför mysbalkongen ikväll. De grejjar därute nu så jag kan inte sitta på balkongen med ro. Jobbar istället. Tack och lov är jag borta på rep hela kvällen!

Måndag

Fick en fin överraskning idag när jag kom hem från jobbet. Sedvanlig middag på balkongen och se där! En lilja har redan börjat att komma upp. Att den skulle komma så fort hade jag inte räknat med! Sällskapar fint med svartögat, som vuxit flera centimeter senaste 2-3 dagarna.

image20

Nya kängor

Härom veckan så hade jag äntligen tid att bege mig till Kängspecialisten inne vid Rådmansgatan. Jag hade av en slump hittat affären när jag var på väg hem från ett rep. Där fick jag ypperlig service, höll på säkert en 30-40 minuter och provade. Tillslut föll jag för dessa:
image19
Ett par Meindl Island Pro Lady. Kängornas känga, introduceras för 20år sedan och still going strong. Fick ångest när jag insåg vad jag betalat (2700kr), men samtidigt så är den förväntade livslängden minst 10 år om man sköter dojjan ordentligt. Har provgått lite och den är FANTASTISKT skön och nästintill perfekt för mina fötter. Måste gå in de innan sommarens vandringsresa går av stapeln.

En intressant refklektion: När jag bestämt mig i affären inhandalde jag dessutom två par sockar till det sammanlagda priset av 300r. !!! Helt SJUKT dyrt! IQ-slutsatsen i huvet blir ju någonstans att det är billigt för man har ju redan gått med på att pynta 2700. Annars brukar jag typ köpa strumpor på ICA.

RSS 2.0